Jednym z tych owoców, które zawierają mnóstwo cennych dla naszego organizmu składników, jest z pewnością banan. Właściwości banana pozytywnie wpływają na nasze ciśnienie, problemy z układem trawiennym, a egzotyczne owoce znajdują swoje zastosowanie nawet w kosmetyce. Poznaj najważniejsze wartości odżywcze banana!
Prozdrowotne właściwości banana są znane już od ponad 1000 lat!
Banany są znane już od przeszło siedmiu tysięcy lat, ale ich zbawienne dla naszego organizmu właściwości odkryto znacznie później. Na szczęście taki okres wystarczył, aby uprawy bananów rozpowszechniły się po wielu zakątkach świata, skąd docierają także i do nas. Banany zrywa się w postaci jeszcze niedojrzałej, dzięki czemu mogą dojrzeć w transporcie i zachować pełnię swoich właściwości. A te są naprawdę duże!
Banan – wartości odżywcze dla aktywnych fizycznie
Wartości odżywcze banana docenią z pewnością osoby dbające o linię, intensywnie trenujące i te, które chcą pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Banan jest niezwykle energetycznym owocem i, dzięki dużej zawartości cukru, dostarcza sporej ilości energii zmęczonemu wysiłkiem organizmowi. Trzeba też podkreślić, że banan zawiera wysoki poziom witamin C i E, które niszczą powstałe podczas treningu wolne rodniki. To jednak nie wszystkie właściwości, które posiada owoc, bowiem…
… banan na sen, zdrowe serce i świetną pamięć…
… sprawdza się również znakomicie! Owoc (szczególnie w połączeniu z mlekiem) jest bardzo bogatym źródłem tryptofanu, który z kolei jest odpowiedzialny za wytwarzanie w naszym organizmie serotoniny. A to już gwarancja mocnego i spokojnego snu. Na co jeszcze wpływa banan? Wartości odżywcze tego owocu docenią również osoby mające problem z ciśnieniem i cholesterolem, bowiem wysoka zawartość potasu bardzo pozytywnie wpływa na nasz układ krążenia. Zawarte w bananie pektyny zapobiegają ryzyku wystąpienia miażdżycy.
Wzmacniający banan – wartości odżywcze dla zmęczonych
Banany to nie tylko źródło energii, ale także cała masa witamin, które świetnie wpływają na nasz organizm. Dlatego też owoce te bardzo często poleca się osobom osłabionym, zmęczonym i niedożywionym, a nawet tym, które zmagają się z anoreksją. Banany dobrze sprawdzą się także w diecie tych osób, które uwielbiają posiłki mięsne i nierzadko tłuste. Owoce zawierają bowiem duże ilości magnezu, potasu i wapnia, które wspierają proces odkwaszania organizmu.
Banan – właściwości kosmetyczne
Choć może wydawać się to nieprawdopodobne, banan znajduje swoje zastosowanie także w kosmetyce. Jego skórka posiada enzymy, które łagodzą stany zapalne, dlatego też świetnie sprawdza się w walce z kurzajkami lub ugryzieniami owadów. Banany warto także stosować na wybielanie zębów – pocieranie szkliwa wewnętrzną stroną skórki powinno przynieść efekty już po krótkim czasie.
Problemy z trawieniem – dojrzały banan, a właściwości
Choć przyjmuje się, że najwięcej wartości odżywczych posiadają banany, które są żółte, warto czasami sięgnąć również o banana bardziej dojrzałego, którego skórka zaczyna już delikatnie brązowieć. Taki owoc świetnie sprawdzi się przy biegunkowych kłopotach najmłodszych – zatrzymuje biegunkę, a jednocześnie jest wyjątkowo lekkostrawny, dzięki czemu zapobiega ewentualnym nawrotom konsekwencji zatrucia pokarmowego.