Osoby, które interesują się prowadzeniem zdrowego trybu życia, na pewno nie raz słyszały o jagodach goji. Uprawa rośliny, z której są one pozyskiwane, jest prowadzona szczególnie w Azji. Tam od ponad dwóch tysięcy lat jest stosowana w medycynie, głównie chińskiej. Największą wartość odżywczą mają w sobie jagody, które są hodowane w Tybecie, szczególnie w okolicach Himalajów. Jest to niezwykle czysty region, a owoce tam zrywane cechuje wysoka zawartość dobroczynnych składników odżywczych. Tańsze jagody goji często pochodzą z innych azjatyckich regionów i niekoniecznie są tak dobre.
Jagody goji – właściwości
Jagody goji są spokrewnione z trującymi wilczymi jagodami, ale na szczęście same w sobie nie są trujące, mogą być spożywane bez obaw o swoje zdrowie. Ich właściwości są szeroko znane, a jagody goji znajdują zastosowanie w leczeniu wielu chorób. Przede wszystkim wzmacniają wzrok, doskonale poprawiają zdolność widzenia i sprawiają, że oczy szybciej się regenerują. Właśnie ze względu na to powinny być zjadane przez osoby, które dużo pracują przy komputerze. Liczna badania wskazują na to, że jagody goji działają także na nowotwory i powodują ich zatrzymanie, a nawet cofanie się powstałych zmian. Badania są bardzo obiecujące i naukowcy nie wykluczają, że niedługo jagody goji staną się lekarstwem na raka. Jagody goji są bogate w witaminy.
Kto nie powinien sięgać po jagody goji?
Jagody goji nie są jednak polecane każdemu, mimo że należą do kategorii tak zwanych superfoods. Szczególną ostrożność należy zachować, jedząc świeże owoce, ale na szczęście w Polsce można je kupić prawie tylko w formie suszonej. Nie powinno się zjadać więcej niż osiem gramów suszonych owoców dziennie, nadmiar może prowadzić do przedawkowania, które kończy się zaburzeniem działania układu pokarmowego, a czasami także uszkodzeniami układu nerwowego. Jagody goji niwelują działanie leków przeciwzakrzepowych. Jeżeli stosujesz jakieś lekarstwa, to fakt przyjmowania jagód goji skonsultuj ze swoim lekarzem lub farmaceutą.
Suszone owoce czy tabletki?
Preparaty mające w składzie jagody goji to zazwyczaj cena, która nie jest zbyt wysoka. Wiele osób nie wie, czy wybierać jedzenie suszonych owoców, a może suplementy? Smak suszonych owoców jagód goji można porównać do smaku suszonej żurawiny. Są dosyć smaczne i dobrze komponują się z różnymi dodatkami. Suszone owoce na pewno są smaczniejsze, można dodać je do ciasta, obiadu albo zrobić sobie napar na nich, ale nie wiadomo nigdy do końca, ile gramów jagód zjadło się danego dnia. Czasami nie mamy możliwości ich zważenia, a kiedy dodajemy je do ciasta, to przecież nie sprawdzamy każdego kawałka z osobna. W takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem wydają się suplementy diety. Należy jednak pamiętać, że suplementy diety nie muszą przechodzić badań klinicznych i tak naprawdę, to nie wiadomo nic na temat ich przyswajalności, czy na temat prawdziwej dawki. Właśnie z tego powodu bardzo ważne jest, aby kupować suplementy tylko ze sprawdzonych źródeł. Suplementy diety dają lepszą kontrolę nad codziennie przyjmowaną dawką, są także niezwykle wygodne w podróży lub w pracy.