Jesień to pora roku, którą jedni bardzo lubią, a której inni nie znoszą. Niezależnie od tego, czy należymy do pierwszej, czy do drugiej grupy, w trakcie jesieni musimy w szczególny sposób zadbać o swoją odporność. To właśnie jesienią rozpoczyna się sezon przeziębień i grypy. Warto zatem zastanowić się, jak dbać o zdrowie jesienią, aby uniknąć choroby.
Ciepłe posiłki
Jesienią powinniśmy spożywać jak najwięcej ciepłych posiłków, doprawionych przyprawami rozgrzewającymi. Szczególne znaczenie ma śniadanie. Kanapki albo wyjęty z lodówki jogurt sprawdzają się wiosną i latem, jednak jesienią lepszym wyborem będzie na przykład jajecznica albo płatki zbożowe zalane gorącym mlekiem. Jajecznicę można przyprawić między innymi odrobiną chili lub pieprzu. Do płatków i musli warto dodawać cynamon i goździki. Oczywiście, jeżeli mamy więcej czasu na przygotowanie śniadanie, to możemy zdecydować się na bardziej skomplikowane potrawy, na przykład kaszę jaglaną z duszonymi jabłkami i bakaliami i przyprawami rozgrzewającymi. Po południu można rozgrzać się ciepłą zupą. Warto wykorzystać warzywa, które natura daje nam jesienią. Ciekawą propozycją jest zupa dyniowa z dodatkiem imbiru. Jeżeli ktoś nie przepada za zupami i woli jeść warzywa w całości, to lepiej ugotować je na parze niż w wodzie.
Witaminy i minerały dla odporności
Możemy starać się ograniczyć ryzyko zarażenia chorobą, ale nie jesteśmy w stanie całkowicie go wyeliminować. Osoby przeziębione albo chorujące na grypę możemy spotkać w pracy, w sklepie, w autobusie, a nawet na ulicy. Należy zatem skupić się na odporności organizmu, na którą istotny wpływ mają niektóre witaminy i składniki mineralne. Ważna jest między innymi witamina D, a jak wiadomo, jesienią jesteśmy bardziej narażone na jej niedobór ze względu na mniejszą intensywność promieniowania słonecznego. Witamina ta znajduje się między innymi w tłustych rybach, jajach i serze. Odporność wspomaga także witamina C, której dostarczają na przykład kiszona kapusta, owoce cytrusowe i szpinak. Spośród składników mineralnych najważniejsze są cynk, żelazo i selen. Warto zatem umieścić w swoim jadłospisie między innymi jaja, pestki dyni, suszone morele, płatki owsiane oraz brokuły.
Odpowiednie ubranie
Osoby, które łatwo łapią infekcje i zastanawiają się, jak nie zachorować jesienią, powinny zwrócić uwagę na to, jak się ubierają. Niektórzy zakładają czapki i rękawiczki wyłącznie zimą, ale warto wyjąć je z szafy już jesienią. Chorobom sprzyja wychłodzenie głowy, nóg i rąk. Potrzebne są zatem także solidne buty i skarpety. Nie oznacza to jednak, że jesienią należy ubierać się dokładnie tak jak zimą. Nie może być nam zimno, ale z drugiej strony nie możemy się przegrzewać, ponieważ nie sprzyja to zdrowiu i dobremu samopoczuciu.
Podsumowując powyższe informacje, zdrowie jesienią uzależnione jest przede wszystkim od tego, jak się odżywiamy i ubieramy. Niestety, na kontakt z wirusami jesteśmy narażone niemal wszędzie, dlatego ważne jest to, aby jak najlepiej zadbać o swoją odporność.