Mleko migdałowe – jak je zrobić?

0
5818

Mleko migdałowe to jeden z najpyszniejszych i najzdrowszych napojów, a w dodatku każdy z nas może go samodzielnie przygotować we własnym domu. Migdały to orzechy, które między innymi pomagają uporać się ze zgagą, napadami głodu, stresem, a także zapobiegają miażdżycy i cukrzycy. Polecane są osobom odchudzającym się oraz kobietom w ciąży. Jakie zalety ma ich jedzenie i wypijanie tworzonego na ich bazie napoju? I jak można go własnoręcznie wykonać? 

Mleko migdałowe – wartości odżywcze

Migdały są uznawane za najszlachetniejszy rodzaj orzecha. Posiadają mnóstwo witaminy E, witaminy B2 (i innych witamin z grupy B), a także błonnika. Znajdziemy w nich również białko, miedź, magnez i mangan – które doskonale wpływają na organizm człowieka. Mają w sobie wiele tłuszczu, jednak są to tłuszcze nienasycone – czyli te zdrowsze. Wspaniały wpływ na ludzkie ciało mają również zawarte w nich przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki i w ten sposób między innymi spowalniają proces starzenia się skóry (i całego organizmu).

Oczywiście mowa tu o migdałach słodkich – wersje gorzkie są trujące, ponieważ zawierają amigdalinę, która podczas rozkładu zamienia się w kwas pruski. To cyjanowodór, który był używany podczas II wojny światowej do trucia więźniów w stworzonych przez Niemców obozach zagłady. Mleko migdałowe tworzone z migdałów słodkich (gorzkie wersje są uprawiane na dużo mniejszą skalę i wykorzystywane na przykład do produkcji mydła i esencji zapachowych, po oddzieleniu od kwasu olejku migdałowego) zawiera rzecz jasna same zdrowe witaminy i minerały. Domowe mleko migdałowe jest przy tym pozbawione na przykład wielu substancji słodzących, które często zawierają produkty dostępne w sklepach – jest zatem o wiele odpowiedniejsze dla naszego organizmu.

Mleko migdałowe – właściwości

Skoro mleko migdałowe zawiera tak wiele zdrowotnych składników, to w jaki sposób wspomaga zdrowie osób, które je piją? Otóż, przede wszystkim znakomicie wpływa na serce i cały układ krwionośny. Między innymi zapobiega miażdżycy, pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia krążenie. Ponadto mleko migdałowe wspomaga odchudzanie, ponieważ zawarty w nim błonnik zapełnia żołądek sprawiając, iż szybko czujemy się syci i dłużej nie jesteśmy głodni. Garść migdałów stanowi wspaniały i pożywny posiłek – który może na przykład zastąpić kolację. Przeprowadzone badania udowodniły również, że migdały pomagają uporać się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 – jeśli osoby w stanie przedcukrzycowym będą często spożywać te orzechy i pić mleko migdałowe, ryzyko zachorowania wyraźnie zmaleje. Powinni po nie zresztą sięgać również diabetycy – są bowiem zdrowe i mają niski indeks glikemiczny.

Mleko migdałowe polecane jest również osobom zestresowanym – poprawia bowiem wyraźnie humor i koi nerwy. Migdały działają bowiem przeciwdepresyjnie, a do tego potrafią poprawić pamięć i koncentrację. Wyraźnie lepiej się dzięki nim czujemy. Przeciwutleniacze wykazują działanie antynowotworowe, a witaminy z grupy B i witamina E wzmacniają płytkę paznokci, stymulując ich wzrost. Dbają również o włosy. Do tego migdałami można leczyć choroby układu moczowego, a nawet chrypkę – działają wspomagająco w czasie kuracji.

Mleko migdałowe – przepis

Aby samodzielnie wykonać pyszne mleko migdałowe, wystarczy pozostawić kupione migdały na całą noc do namoczenia w wodzie, a następnego ranka je odcedzić. Później migdały przesypujemy do jakiegoś wysokiego naczynia i zalewamy 2 litrami wody – najlepiej źródlanej. Nigdy nie wykorzystujmy do tego wody z kranu, chyba że będzie przegotowana i przefiltrowana – inaczej nasze mleko może być mniej zdrowe i mniej smaczne. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż do otrzymania wodnistej papki. Potem całość należy przelać przez sitko, dokładnie odciskając. Wypływający płyn jest właśnie mlekiem migdałowym.

Papka, która pozostaje na sitku również nadaje się do jedzenia – jest jednak znacznie bardziej sucha. Można ją jednak wykorzystać ponownie – da się z niej bowiem zrobić jeszcze jedno pyszne mleko. Aby to zrobić, trzeba papkę zalać znów źródlaną wodą i pozostawić na noc do nasiąknięcia, a następnie wykonać ponownie wszystkie czynności – czyli zmiksować i przecisnąć przez sitko.