Wbrew pozorom, witamina D jest dla naszego organizmu bardzo ważna. Jej niedobór może powodować np. depresję i cukrzycę. Na zbyt niski poziom witaminy D jesteśmy narażone szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy słońce pojawia się rzadko. Niedobór witaminy D to bardzo powszechne zjawisko, szczególnie w krajach, gdzie przeważa pogoda deszczowa. Jak uzupełnić właściwy poziom witaminy D w organizmie?
Witamina D – dlaczego trzeba dbać o jej właściwy poziom?
Właściwy poziom witaminy D w organizmie to gwarancja mocnych kości i zdrowych zębów. Witamina D odpowiada za prawidłową pracę układu krążenia, zaangażowana jest też w wiele procesów odbywających się w organizmie, np. chroni nas przed nowotworami i wspomaga prawidłowe działanie układu odpornościowego. Z diety możemy dostarczyć organizmowi dwa rodzaje tej witaminy – witaminę D2 (znajduje się w rzadko spotykanych grzybach) i witaminę D3 (znajduje się w żółtkach jaj i tłustych rybach).
Witamina D stymuluje też pracę wielu narządów, m.in. tarczycy, wątroby, trzustki, jajników i nerek.
Witamina D – niedobór
Niedobór witaminy D może być bardzo niebezpieczny. Do objawów niedoboru należą:
• utrata apetytu;
• bezsenność;
• biegunka;
• bóle mięśniowo-kostne;
• zaburzenia widzenia;
• niesmak w jamie ustnej.
Taki niedobór witaminy D znacznie zwiększa ryzyko cukrzycy, chorób zapalnych, otyłości, chorób układu krążenia, nowotworów (jelita grubego, prostaty, piersi), a u małych dzieci może powodować rozwój krzywicy. Zbyt mała ilość witaminy D w organizmie może także przyspieszać procesy starzenia się.
Witamina D – gdzie jej szukać?
W naszym organizmie witamina D powstaje pod wpływem wystawiania ciała na słońce. Dlatego też powinnyśmy jak najczęściej korzystać z promieni słonecznych. Jednak jesienią i zimą nie jest to takie proste i to właśnie wtedy ryzyko niedoboru tej witaminy jest największe. Gdzie można znaleźć witaminę D?
Na niedobory witaminy D pomoże zmiana diety. Do codziennego jadłospisu trzeba wprowadzić więcej ryb, szczególnie morskich – mowa tu o śledziach, łososiach, makrelach, tuńczykach i szprotach w oleju. Poza tym, warto pić mleko, jeść więcej żółtego sera i jaj, zwłaszcza żółtek – to właśnie one są źródłem witaminy D. Poza tym, codziennie warto stosować tran, który uzupełni poziom witaminy i wzmocni naszą odporność.
Niedobór witaminy D – odpowiednia suplementacja
Wzbogacona o morskie ryby i jaja dieta może nie wystarczyć, aby wyrównać poziom witaminy D, zwłaszcza w miesiącach zimnych i deszczowych. Suplementacja witaminą D zalecana jest szczególnie niemowlętom i małym dzieciom, aby zapewnić im prawidłowy rozwój. Poza tym, o suplementach z witaminą D powinny także pomyśleć osoby powyżej 18 i 65 roku życia. Właściwe, dzienne dawki witaminy różnią się i zależą one od wieku:
- noworodki i niemowlęta do 6 miesiąca życia: karmione piersią i mlekiem modyfikowanym – dawka 400 IU na dobę (10,0 µg na dobę);
- niemowlęta między 6 a 1. miesiącem życia – dawka 400-600 IU na dobę (10,0-15,0 µg na dobę);
- dzieci i nastolatki – dawka 600-1000 IU na dobę (15,0–25,0 µg na dobę), zależnie od masy ciała;
- osoby powyżej 18 i 65 roku życia – dawka 800-2000 IU na dobę (20,0–50,0 µg na dobę), zależnie od masy ciała.
Niedobór witaminy D – jak go wykryć?
Niedobór witaminy D wykrywany jest u coraz większej ilości osób. Dotyczy zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Warto zbadać poziom witaminy D w organizmie, zwłaszcza jeśli rzadko przebywasz na słońcu i nie przywiązujesz dużej uwagi do zdrowego stylu życia. Aby wykryć niedobór witaminy D, wystarczy zrobić badanie krwi. W tym celu trzeba udać się do lekarza rodzinnego po skierowanie na badania lub wykonać je prywatnie, bez skierowania (koszt badania to 50-70 zł). Jeśli badania wykażą niedobór witaminy D, jej dokładne stężenie będzie bardzo pomocne dla lekarza – na jego podstawie będzie mógł dobrać dokładną dawkę witaminy w suplementacji.
Witamina D jest bardzo ważna w organizmie. W okresie jesienno-zimowym warto pomyśleć o drobnej zmianie diety i odpowiedniej suplementacji.