Wielbicieli czekolady jest naprawdę sporo – ciężko znaleźć kogoś, komu przysmak ten by nie podchodził. Tak dużą popularność czekolada zdobyła sobie dzięki niepowtarzalnemu smakowi oraz pięknemu zapachowi. Smakołyk ten nie tylko poprawia nastrój czy dodaje wigoru, posiada również szereg innych właściwości. Większości z nich nawet byśmy się nie spodziewali.
Właściwości czekolady
Może zabrzmi to nieprawdopodobnie ale czekolada może korzystnie wpływać na masę ciała. Zawiera ona bowiem składnik zwany epikatechiną, który powoduje wytwarzanie energii i przyspiesza metabolizm, ułatwiając spalanie kalorii. Dodatkowo epikatechina jest naturalnym przeciwutleniaczem, który neutralizuje działanie wolnych rodników uszkadzających komórki. Jednak takie właściwości posiada tylko gorzka czekolada o zawartości miazgi kakaowej w granicach 70–99%. Im większy procent kakao, tym większa zawartość epikatechiny, a czekolada jest zdrowsza.
Wszystko w nadmiarze szkodzi, tak samo jest z czekoladą. Spożywana w nadmiarze spowoduje, że nie stracimy zbędnych kilogramów, a wręcz przeciwnie – szybko ich nam przybędzie. Lepiej raz dziennie zjeść dwie kostki gorzkiej czekolady niż raz na tydzień pochłonąć całą tabliczkę. Można też, zamiast czekolady w kostkach napić się gorącej czekolady z mlekiem, która dodatkowo wspomoże przyswajanie magnezu i wapnia. Warto wiedzieć, iż czekolada może być także lekiem na anemię. Zawiera ona bowiem duże ilości żelaza, witamin z grupy B oraz A i E. Zatem nie warto odmawiać sobie tej przyjemności, wystarczy jedynie zachować umiar.
Powszechna opinia głosi, iż czekolada mleczna jest bardziej tucząca niż gorzka. Otóż nie, przeciętna tabliczka 100 gramowej czekolady zawiera średnio 500 kalorii. Jednak to gorzka czekolada posiada tych kalorii więcej ze względu na dużą zawartość miazgi kakaowej. Jednak to mlecznej czekolady potrafimy zjeść więcej “na raz” więc to stąd opinia, że ma więcej kalorii.
Zjedzenie kawałka ciemnej czekolady zwiększa naszą siłę i wytrzymałość, jest to dobrze skoncentrowane źródło energii. Dodatkowo taka słodka czekoladowa przekąska usunie stres i napięcie, co poprawi nasze samopoczucie i naładuje nas dobrą energią.
Tryptofan znajdujący się w czekoladzie zwiększa ilość serotoniny w organizmie. Powszechnie wiadomo, że hormon ten jest bezpośrednio odpowiedzialny za wywoływanie dobrego nastroju. W czekoladzie znajduje się także fenetylamina, która wywołuje uczucie zadowolenia i podniecenia. Jednak przede wszystkim jest to coś słodkiego.
Dwie kosteczki gorzkiej czekolady zjedzone po obfitym posiłku wspomogą nasze trawienie. Ważnym jest by były to faktycznie 2 kosteczki, gdyż czekolada spożywa w większej ilości da efekt odwrotny od zamierzonego.
Polifenol to kolejny ważny składnik czekolady. Poprawia on i wzmacnia pracę serce. Wspomaga obniżenie ciśnienia krwi, co sprzyja rzadszemu występowaniu zawałów.
Cenny afrodyzjak to kolejne zastosowanie czekolady. Zawarta w niej kofeina pobudza, zaś rozpływająca się w ustach kostka pozwala odczuwać przyjemność. Aromat miazgi kakaowej również działa na zmysły i powoduje ogólne odprężenie.
Pobudzając krążenie krwi, czekolada wzmacnia również naszą odporność na wirusy i bakterie. Organizm potrafi się obronić, lepiej pracuje i jest lepiej dotleniony.
Zatem widząc, ile korzyści zawiera w sobie mała kostka słodkiej rozkoszy, jaką jest czekolada, nie warto jej sobie odmawiać. Należy jedynie pamiętać o tym, by zachować umiar – a wtedy na pewno wyjdzie nam to na zdrowie. Zatem sięgnijmy po kosteczkę.