W chorobach jelit ogromne znaczenie ma stosowana przez nas dieta. Zdrowe jelita nie wymagają aż tak wielkiej uważności przy komponowaniu swojego jadłospisu. Jednak jeśli chcemy oczyścić je lub też zahamować nawroty dolegliwości jelitowych, warto wziąć pod uwagę kilka istotnych czynników. Sprawdź, co powinna objąć dieta na zdrowe jelita!
Dieta oczyszczająca jelita – zasady, które warto wprowadzić do kuchni
Dieta oczyszczająca jelita powinna obejmować przede wszystkim te produkty, które nie będą podrażniać naszego układu pokarmowego. Dotyczy to przede wszystkim tych osób, które chcą zadbać o swoje jelita z powodu schorzeń, na które cierpią, bowiem źle dobrane elementy diety mogą nie tylko podrażnić układ wewnętrzny, ale nawet doprowadzić do nawrotu dolegliwości. Często zdarza się, że w takim wypadku ze swojego jadłospisu należy wykreślić te produkty, które powszechnie są uważane za zdrowe – szczególnie te o wysokiej zawartości błonnika lub spożywane w postaci surowej.
Okazuje się jednak, że dieta oczyszczająca jelita nie musi być wcale restrykcyjna, niesmaczna i wiązać się ma z licznymi wyrzeczeniami. Dieta na zdrowe jelita polega przede wszystkim na odpowiednim przygotowaniu posiłków i wyborze tych, które dla jelit będą najkorzystniejsze. Warzywa i owoce warto poddawać odpowiedniej obróbce i spożywać bez skóry – najlepiej w postaci soków. W tym wypadku lepsze okażą się także białe produkty zbożowe – a nie ciemne, jak ogólnie przyjmuje się w zdrowej kuchni. Warto też zrezygnować z tłuszczu i wybierać chude mięso i wędliny (najlepiej drobiowe). Dobrym wyborem będzie również gotowanie na parze, pieczenie w folii i doprawianie przyprawami o łagodnym smaku.
Gdy pojawiają się kłopoty, czyli choroby jelit, a dieta
Jeśli to właśnie ciebie dotyczą choroby jelit – dieta, którą będziesz stosować powinna być wysokoenergetyczna, ale niskotłuszczowa. Dobrze, jeśli produkty, które spożywasz, zawierają sporo białka, ale niewielkie ilości błonnika – dlatego też dietę na zdrowe jelita często nazywa się dietą ubogoresztkową. Posiłki w twojej diecie nie powinny drażnić układu pokarmowego, więc smażenie warto zastąpić gotowaniem na parze lub duszeniem. Niezwykle ważna jest także regularność. 5–6 posiłków powinno być konsumowanych w stałych odstępach czasu i najlepiej w zrównoważonych porcjach, czyli takich, które nie obciążą żołądka i nie wywołają psychofizycznego uczucia przejedzenia.
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – dieta, która będzie skuteczna
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to jedna z najpoważniejszych chorób układu trawiennego człowieka, a więc dieta stosowana przy tym schorzeniu powinna być wyjątkowo precyzyjnie zaplanowana. Dieta na zapalenie jelita grubego musi być przede wszystkim dopasowana do aktualnie trwającej fazy choroby – zapalenie jest dolegliwością nawracającą, której stosunkowo trudno się pozbyć. Przy zapaleniu organizm jest często niedożywiony, bowiem biegunka, wymioty i ostre bóle zniechęcają do przyjmowania posiłków.
Jeśli choroba aktualnie daje o sobie znać bardzo intensywnie, warto przeprowadzić płynną dietę, która nie zawiera błonnika. Trzeba jednak pamiętać, że menu oparte o kleik ryżowy, odpowiednio przygotowane soki z warzyw i gorzką herbatę można stosować jedynie przez maksymalnie 3 dni. Po tym okresie warto dodać bogatsze odżywczo produkty – np. kaszę mannę lub jajka na miękko, do których następnie dodaje się chude, gotowane mięso, gotowane warzywa i owoce, chudy nabiał oraz drobny, biały makaron.